Nazorg Spatadercentrum

Printervriendelijke versie

Steunkous dragen

Na de laserbehandeling
(behandeling van de hoofdaderen)
De steunkous zorgt ervoor dat de vorming van bloeduitstortingen beperkt blijft en dat de spataderen worden dichtgedrukt. We raden u aan om de steunkous 2 dagen doorlopend te dragen (ook ‘s nachts). Na die twee dagen hoeft u de steunkous alleen overdag aan te doen. De steunkous kunt u het beste 1-3 weken overdag blijven dragen. Tijdens het douchen kan de steunkous uit.

Na de varicectomie
(behandeling van de zijtakjes)
Na de varicectomie (verwijderen van de zijtakjes) zijn er hechtpleisters op de wondjes gedaan. Deze moeten enkele dagen blijven zitten, zodat de wondjes goed kunnen genezen. Steunkousen, indien al noodzakelijk, kunnen minder lang gedragen worden.

Pijn & pijnbestrijding

In het Behandelcentrum krijgt u een recept mee voor de pijnstiller Diclofenac. Thuis moet u direct beginnen met het slikken van de Diclofenac en de tabletten opmaken. Eventueel kunt u aanvullend paracetamol innemen. Als na het stoppen van de Diclofenac de pijn terug komt, neem dan gelijk contact op met het Behandelcentrum. De behandeling van spataderen wordt gedaan onder een regionale of lokale verdoving en is dus pijnloos. Bij de laserbehandeling is er ook geen sprake van na-pijn.
De wondjes die bij de andere spataderbehandelingen zijn gemaakt in uw huid, kunnen gemakkelijk genezen en geven bijna geen pijn. Bij alle behandelingen ontstaan er onderhuidse bloeduitstortingen die door het lichaam vanzelf worden opgeruimd. Dit kan soms wat pijn geven. In de alinea over Complicaties leest u meer hierover.

Mobiliteit & bewegen

Na de behandeling kunt u bijna alles weer gewoon doen. In het overzicht geven we advies over de meest voorkomende activiteiten:

Activiteit

Advies

Autorijden

Niet direct na de behandeling vanwege de medicatie

(we adviseren u om niet alleen naar huis te reizen)

(langdurig) staan

Mag, maar kan in het begin onprettig voelen

Been omhoog tijdens zitten

Hoeft niet, maar mag als u dat prettig vindt

Lopen en bewegen

Het is goed om veel te lopen

Werken

U kunt medisch gezien de volgende dag weer werken

De meeste mensen gaan weer werken zodra zij zich daartoe in staat voelen, meestal is dat na 2 tot 7 dagen

Douchen

Niet de eerste twee dagen na de behandeling

Zwemmen

Niet de eerste week na de behandeling

Blootstaan aan langdurige warmte (douchen, bad, sauna, zonnebank)

Niet de eerste drie weken na de behandeling

Intensief sporten

Niet de eerste drie weken na de behandeling

Complicaties

Door de spataderbehandeling kunnen onderhuids bloeduitstortingen ontstaan. Deze kunnen bij sommige patiënten wat pijnlijk zijn door het lichaam. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Een enkele keer kan door kwetsing van de huidzenuw een deel van de huid (onderbeen of knieholte) wat overgevoelig zijn. Dit kan als speldenprikjes voelen of de huid kan juist ongevoelig zijn. De huidzenuw herstelt vanzelf binnen enkele maanden en dan zijn ook de klachten verdwenen.
Heel zelden ontstaat er vochtophoping waardoor het been opzwelt. Als dit gebeurt, kunt u de steunkous wat langer dragen.

Mocht u klachten krijgen na de behandeling die hier niet zijn genoemd, of vragen hebben over bepaalde klachten, dan kunt u op werkdagen bellen met het Behandelcentrum via telefoonnummer (0527) 637 637. Buiten kantoortijden adviseren wij u om, bij spoed, contact op te nemen met de (dienstdoende) huisarts.

Verzorging van de wondjes

Er worden op het been kleine wondjes gemaakt om extra in het zicht zittende spataderen te verwijderen (convolutectomie). Deze wondjes zijn zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden. U krijgt hier hechtpleisters op. Deze moeten 5-7 dagen blijven zitten en laten daarna vanzelf los. Twee dagen na de behandeling kunt u weer douchen met niet te warm water.

Controle

De controle bij uw chirurg vindt 4 tot 6 weken na de behandeling plaats. Dan zijn de bloeduitstortingen verdwenen en de wondjes genezen en kan uw arts het resultaat goed beoordelen. Voor deze controle kunt u terecht op het spreekuur van de chirurg op onze locaties MC Zuiderzee (Lelystad), MC Emmeloord en MC Dronten.

Vragen of problemen

Heeft u vragen? Of doen zich problemen voor waarover u advies nodig heeft? Bel gerust met het Behandelcentrum via telefoonnummer (0527) 637 637 (tijdens kantooruren). Bij spoed kunt u bellen met de (dienstdoende) huisarts.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.