Informatie over spataderen

Printervriendelijke versie

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn uitgezette en kronkelige, onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen komen vooral voor in de benen. Het bloed in ons lichaam stroomt vanuit het hart het lichaam in en weer terug naar het hart. In de bloedvaten die het bloed terug naar het hart brengen, zitten kleine klepjes. Die zorgen ervoor dat het bloed dat uit uw benen omhoog wil stromen naar het hart, niet terugstroomt naar beneden als gevolg van de zwaartekracht. Bij spataderen functioneren één of meerdere klepjes niet goed. Het bloed kan daardoor niet verder omhoog en er ontstaat een spatader. De ader die is aangetast verliest zijn functie. Dit kan verschillende klachten geven. Bijvoorbeeld onrustige benen, nachtelijke krampen en pijnlijke benen.
Vaak treedt ook zwelling op (oedeem). Spataderen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken en ze kunnen voorkomen op diverse plaatsen in het been. Zonder behandeling kunnen spataderen aanleiding geven tot meerdere complicaties.

Welke complicaties kunnen spataderen geven?

Hoe breder een (spat)ader wordt, hoe trager het bloed er doorheen stroomt. Bloed dat niet snel stroomt, heeft de neiging om te gaan stollen. Daardoor kan er stolselvorming in de spatader optreden en ontstaat er een pijnlijke ontstekingsreactie. Over de lengte van de spatader ontstaat dan een pijnlijke rode, warme streng. Dit heet oppervlakkige thrombose. Heel zelden kan deze thrombose overgaan naar de diepe aders en zo een diepe veneuse thrombose (thrombose-been) veroorzaken, wat weer aanleiding kan zijn tot een longembolie. Dit laatste is een ernstige aandoeningdie soms dodelijk afloopt, maar gelukkig zeldzaam is. Over de lengte van een spatader of op het einde ervan kan soms een schilferende, jeukende plek ontstaan. Dit is een vorm van eczeem (variceus eczeem). Spataderen kunnen soms door hun spanning de huid als het ware van binnenuit aanvreten zodat deze flinterdun wordt en het soms begeeft, met een spataderbloeding tot gevolg. +Ook kan een chronische huidontsteking ontstaan die op langere termijn aanleiding kan geven tot een open been. Gelukkig komen ernstige complicaties niet zo vaak meer voor gezien de meeste patiënten op tijd kunnen geholpen worden.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.