Opname in MC Zuiderzee

Printervriendelijke versie

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, wil je natuurlijk van alles weten. Bijvoorbeeld:

Mag ik een knuffel meenemen?
Ja, je mag je lievelingsknuffel meenemen.

Mag mijn mama of mijn papa mee naar de operatiekamer of bij alle onderzoeken erbij zijn?
Ja, je mama/papa mag altijd mee en blijft bij jou.

Waarom mogen mama en papa soms niet allebei mee?
Omdat bij de onderzoeken of operatie vaak ook nog de dokter en een paar verpleegkundigen erbij zijn. Anders wordt het misschien erg druk.

Moet ik altijd een pyjama aan?
Nee, je pyjama hoef je alleen 's nachts aan. Overdag mag je gewone je eigen kleren aan. Voor een operatie krijg je van ons een operatieshirt.

Wat doe je zo de hele dag in het ziekenhuis?
Soms krijg je onderzoeken of misschien word je geopereerd. Maar heel vaak mag je gewoon lekker in de speelkamer spelen. Iedere week komt bij ons een cliniclown op bezoek. Misschien heb je geluk en komt hij ook even bij jou langs.

Mag ik mijn eigen speelgoed mee nemen?
Ja, je mag wat eigen speelgoed meenemen naar het ziekenhuis.

Moet ik alles eten? Misschien vind ik het helemaal niet lekker.
Je mag samen met je ouders zelf uitzoeken wat je graag wilt eten en drinken. Een kleine tip: ieder weekend krijg je patatjes met kroketten bij ons. Soms zul je misschien niet helemaal alles mogen eten omdat je bepaalde onderzoeken moet krijgen of misschien word je wel geopereerd. Maar dat is meestal gelukkig maar tijdelijk. Dus gauw iets lekkers uitzoeken.

Mag ik tv kijken?
Ja, op iedere kamer bij ons hangt een tv. Samen met je ouders mag je lekker naar kinderprogramma’s kijken.

Wanneer moet ik naar bed?
Normaal gesproken mag je gewoon net zo lang op blijven als je dat thuis gewend bent. Maar als je ziek bent of misschien pas geopereerd, ben je vaak wat sneller moe en wil je uit jezelf misschien wat vroeger naar bed.

Wanneer mag ik weer naar huis?
Als de dokter besluit dat je weer beter bent of voldoende bent opgeknapt, mag je fijn weer naar huis.

Hier zie je alvast hoe bij in ons ziekenhuis een dagopname verloopt.

Dit is het ziekenhuis van Lelystad.
Dit is het ziekenhuis van Lelystad. 

Nadat jullie bij de receptie aangegeven hebben dat jullie voor een dagopname komen, haalt een verpleegkundige van de kinderafdeling jullie op.
Nadat jullie bij de receptie aangegeven hebben dat jullie voor een dagopname komen, haalt een verpleegkundige van de kinderafdeling jullie op.

Dit is kamer 7, onze dagbehandelkamer.Dit is kamer 7, onze dagbehandelkamer. Hier krijg je een operatie-jasje aan en mag je op een apart bed (een stretcher) gaan zitten of liggen. De verpleegkundige meet nog even je temperatuur. Dan vraagt ze jou en je ouders nog een aantal dingen. Zij let er op dat je geen sieraden om hebt en beantwoordt alle vragen die je misschien nog hebt. Je krijgt meestal meteen een pijnstiller (paracetamol-zetpil) en een medicijn tegen de zenuwen (dormicum als drankje of een klein tabletje). Als je met de anesthesist afgesproken hebt om met een prikje te gaan slapen, krijg je ook nog een verdovingspleister op je hand of je arm. Het is handig om voor je het medicijn tegen de zenuwen krijgt, nog even te gaan plassen. Daarna moet je op je bed blijven en mag je niet meer lopen. Je kunt er namelijk een klein beetje duizelig van worden.

De operatieverpleegkundige belt als het tijd is om naar de operatiekamer te gaan.
De operatieverpleegkundige belt als het tijd is om naar de operatiekamer te gaan. Een verpleegkundige brengt jou met je bed naar boven en je ouders mogen er uiteraard mee. De operatiekamer is bij ons op de eerste verdieping. Je moet dus een klein stukje met de lift. Bij de operatiekamer moeten wij even aanbellen en de verpleegkundige van de operatiekamer neemt het hier over. Een van je ouders mag een mooi groen pak aan en mag samen met jou naar de echte operatiekamer.

Op de operatiekamer krijg je een kapje of een prikje.
Op de operatiekamer krijg je een kapje of een prikje. Net zoals je dat met de anesthesist hebt afgesproken. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Hier op de foto zie je een jongen die voor het kapje heeft gekozen. Een van je ouders mag gewoon bij je blijven.

Als de operatie afgelopen is, mag je naar de uitslaapkamer.
Als de operatie afgelopen is, mag je naar de uitslaapkamer. Hier komt ook meteen je moeder of je vader bij je. Als je weer een beetje bijgekomen bent, krijg je een dapperheidsoorkonde met handtekening van de dokter en de verpleegkundige.

Nadat je weer goed wakker bent, mag je naar de kinderafdeling terug.
Nadat je weer goed wakker bent, mag je naar de kinderafdeling terug. Hier kun je, als je dat wilt, nog een keertje slapen (zo’n operatie is best vermoeiend) of anders mag je ook wat tv kijken. Je krijgt van de verpleegkundige wat te drinken en later, als je je goed voelt, ook wat te eten. De verpleegkundige controleert regelmatig je pols, je wondje (het verband) en hoe je je voelt. In de meeste gevallen komt de docter die jou geholpen heeft nog een keer langs om met jou en je ouders te spreken.

De verpleegkundige vertelt, voor je weer naar huis mag, nog waar je thuis allemaal op moet letten.
De verpleegkundige vertelt, voor je weer naar huis mag, nog waar je thuis allemaal op moet letten. Zoals medicijnen tegen de pijn, verband wisselen, policontrole, naar school gaan, buiten spelen en alles wat je zelf nog wilt weten.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.