Spataderen

Printervriendelijke versie

Het Spatadercentrum Flevoland is gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. Er wordt gewerkt met de nieuwste technieken. Spataderen worden veilig en vrijwel pijnloos behandeld, met blijvend mooi resultaat.
Voor uw eerste afspraak kunt u terecht op het spreekuur op onze locaties MC Zuiderzee (Lelystad), MC Emmeloord en MC Dronten.

Welke klachten geven spataderen?

Spataderen kunnen de volgende klachten geven:

 • Pijnlijke benen
 • Onrustige benen
 • Moe gevoel in uw benen
 • Kramp ’s nachts
 • Tintelingen in den benen
 • Gezwollen voeten of benen (oedeem)

Spataderen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken en ze kunnen voorkomen op diverse plaatsen in het been. Zonder behandeling kunnen spataderen aanleiding geven tot meerdere complicaties.

Welke complicaties kunnen spataderen geven?

 • Hoe breder een (spat)ader wordt, hoe trager het bloed er doorheen stroomt. Bloed dat niet snel stroomt, heeft de neiging om te gaan stollen. Daardoor kan er stolselvorming in de spatader optreden en ontstaat er een pijnlijke ontstekingsreactie.
 • Over de lengte van de spatader ontstaat dan een pijnlijke rode, warme streng. Dit heet oppervlakkige thrombose.
 • Heel zelden kan deze thrombose overgaan naar de diepe aders en zo een diepe veneuse thrombose (thrombose-been) veroorzaken, wat weer aanleiding kan zijn tot een longembolie. Een longembolie is een ernstige aandoening die soms dodelijk afloopt, maar gelukkig zeldzaam is.
 • Over de lengte van een spatader of op het einde ervan kan soms een schilferende, jeukende plek ontstaan. Dit is een vorm van eczeem (variceus eczeem).
 • Spataderen kunnen soms door hun spanning de huid als het ware van binnenuit aanvreten zodat deze flinterdun wordt en het soms begeeft, met een spataderbloeding tot gevolg.
 • Ook kan een chronische huidontsteking ontstaan die op langere termijn aanleiding kan geven tot een open been.

Gelukkig komen ernstige complicaties niet zo vaak meer voor gezien de meeste patiënten op tijd kunnen geholpen worden.

Behandeling spataderen is maatwerk

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, wordt het behandelplan voor u gemaakt en met u besproken. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

 • Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)
 • Sclerocompressie (dichtspuiten) of Foamsclerocompressie (dichtspuiten met schuim)
 • Microconvolutectomie volgens Müller

De behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum in MC Emmeloord.

Soorten behandelingen:

Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)

De laserbehandeling die wij gebruiken is pijnloos, geeft nauwelijks na-pijn en heeft een blijvend mooi effect. Deze endoveneuze lasertherapie (EVLT) is een belangrijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen. Het is namelijk niet meer nodig de hele spatader uit het been te verwijderen (strippen) zoals voorheen gebruikelijk was. Bij deze nieuwe behandelmethode wordt met behulp van echografie/ultrasound de te behandelen ader op het been afgetekend. Via een kleine punctie (aanprikken van de ader) net onder de knie, wordt een dunne draad net tot aan de lies gebracht. 
Hierna wordt over deze voerdraad een katheter (een dun plastic buisje) geschoven waarna de voerdraad weer verwijderd wordt. Via de katheter wordt dan de dunne laserfiberdraad op zijn plaats gelegd aan de binnenkant van de ader. Vervolgens wordt er over het gehele te behandelen traject koelvocht ingebracht. Dit zorgt onder andere vvoreen goede compressie rondom de ader, waardoor de ader zo efficiënt mogelijk contact maakt met de laserfiber.

Met behulp van laserenergie wordt nu het bloedvat dichtgemaakt. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in uw benen. Het bloed zoekt vanzelf een ander bloedvat via het aderstelsel zodat het bloed richting het hart kan blijven stromen. De restanten van het dichtgemaakte bloedvat worden door het lichaam afgebroken en opgeruimd. U heeft geen hechtingen, kunt nog dezelfde dag naar huis waarna u binnen ongeveer 6 weken zichtbaar het resultaat kunt zien.

Sclerocompressie (dichtspuiten) of Foamsclerocompressie (dichtspuiten met schuim)

Door een soort lijm in de spatader te spuiten en deze dan dicht te drukken, wordt de spatader afgesloten. U lichaam ruimt de resten van het uitgeschakelde bloedvat zelf op. Deze behandeling is vooral geschikt voor kleine spataderen (berkentakjes). Een variant van deze behandeling is de Foam-sclerocompressie. Dan wordt de zogenoemde lijm vermengd met lucht en ontstaat een soort schuim. De behandeling is verder hetzelfde en is vooral geschikt voor kleinere spataderen die ontstaan in delen van het lichaam die al eens eerder behandeld zijn.

Bij de klassieke sclerotherapie en Foam-sclerotherapie worden de spataderen ingespoten met een irriterende stof. Daardoor gaan de wanden van de spataders aan elkaar kleven waardoor ze onzichtbaar worden. Na het inspuiten moet u 2 dagen een drukverband dragen en in overleg met de arts nog 3 tot 6 weken een steunkous.

Microconvolutectomie volgens Müller

Dit is de behandeling van spataderen in de zijtakjes van de aderen. Bij microconvulectomie maakt de chirurg met een naald een gaatje in uw huid op de plaats van de spatader. Vervolgens wordt de spatader eruit getrokken met een soort haaknaaldje. De wondjes worden afgeplakt en u krijgt een drukverband. Voordat u naar huis gaat, krijgt u een steunkous aan. Deze moet u 2 dagen dag en nacht dragen. Daarna hoeft u de kousen 3 tot 6 weken alleen overdag te dragen. Als uw been genezen is, zal u geen littekentjes zien.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.